OPRICHTING VERENIGING
Op drie december tweeduizend zestien, verschijnen voor mij, Martine Bijkerk, notaris te Amsterdam:
- Berendina Maria Hendrika Coopmans
- Albertha Oostindie
- Neeltje Rip
- Annemarie Sluiman
- Frederik Willem Wissingh
(“Oprichters“).
De Oprichters verklaren hierbij een vereniging op te richten waarvoor de volgende statuten gelden:
statuten
Artikel 1. Definities
1.1. In deze statuten wordt verstaan onder:
- algemene vergadering: het orgaan dat gevormd wordt door de leden alsook de bijeenkomst van leden;
- bestuur: het bestuur van de vereniging;
- bestuurslid: een lid van het bestuur;
- lid: een lid van de vereniging;
- orgaan: het bestuur en de algemene vergadering;
- schriftelijk: iedere boodschap die wordt overgebracht via een gangbaar communicatiemiddel en die op schrift kan worden ontvangen;
- tegenstrijdig belang: een direct of indirect persoonlijk belang dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging;
- vereniging: de in deze akte vastgelegde vereniging.
Artikel 2. Naam en zetel
2.1. De vereniging draagt de naam: Samen voor onze Zorg.
2.2. De vereniging heeft haar zetel te Steenwijkerland.
Artikel 3. Doel
3.1. De vereniging heeft ten doel:
- het bevorderen dat (kwetsbare) mensen met plezier in Dwarsgracht en Jonen kunnen blijven wonen en kunnen blijven participeren in de samenleving door het organiseren van diensten en voorzieningen in Dwarsgracht en Jonen, op basis van de vraag binnen de gemeenschap;
- het voorkomen dat inwoners vanwege hun zorgbehoefte noodgedwongen moeten vertrekken uit Dwarsgracht of Jonen;
- het vergroten van de onderlinge solidariteit van de inwoners van Dwarsgracht en Jonen door samen te zorgen voor een goed sociaal klimaat waar alle inwoners van kunnen profiteren,
- alsmede het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
3.2. De vereniging tracht dit doel onder meer te verwezenlijken door:
- het behartigen van de belangen van haar leden, individueel en algemeen, op het gebied van zorg, hulp en dienstverlening;
- het onderhouden van contacten met de gemeente Steenwijkerland en met instellingen die diensten leveren op het gebied van zorg, wonen en welzijn; en
- het organiseren van activiteiten voor haar leden op het gebied van zorg, wonen en welzijn.
Artikel 4. Leden en toelating
4.1. Leden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen die, al dan niet tijdelijk, inwoner zijn van Dwarsgracht of Jonen, en ouder zijn dan zestien jaar.
4.2. Leden hebben toegang tot de algemene vergadering, mogen daarin het woord voeren en stem uitbrengen.
4.3. Het lidmaatschap wordt schriftelijk aangevraagd bij het bestuur. Het bestuur beslist over de toelating van leden.
4.4. Ingeval van niet-toelating door het bestuur kan de algemene vergadering binnen een termijn van een maand alsnog tot toelating besluiten.
4.5. Het bestuur houdt een register waarin de namen en contactgegevens van alle leden zijn opgenomen.
4.6. Het lidmaatschap is persoonlijk en kan niet worden overgedragen of door erfopvolging worden verkregen.
Artikel 5. Einde lidmaatschap
5.1. Het lidmaatschap van een lid eindigt door:
- overlijden van het lid;
- schriftelijke opzegging door het lid;
- schriftelijke opzegging door de vereniging; deze kan geschieden wanneer een lid zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt of wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren, dan wel wanneer een lid niet langer voldoet aan de eisen gesteld aan het lidmaatschap zoals bedoeld in artikel 4.1;
- ontzetting; deze kan alleen door het bestuur worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
5.2. Opzegging door de vereniging geschiedt door het bestuur.
5.3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan slechts geschieden tegen het einde van een boekjaar. Zij geschiedt schriftelijk aan het bestuur met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste vier weken.
Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgevonden, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende boekjaar.
Het lidmaatschap kan echter onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
5.4. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
5.5. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat een lid zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt of dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren, en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap, staat de betrokkene binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene vergadering. Hij wordt daartoe binnen twee weken schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld en is gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep geschorst.
5.6. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een boekjaar eindigt, blijft de jaarlijkse bijdrage als bedoeld in artikel 6.1 voor het geheel door het lid verschuldigd, tenzij het bestuur anders beslist.
Artikel 6. Verplichtingen van de leden
6.1. De leden zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse geldelijke bijdrage, die door de algemene vergadering zal worden vastgesteld, op voorstel van het bestuur. De leden kunnen in categorieën worden ingedeeld die een verschillende bijdrage betalen. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van een bijdrage te verlenen.
Artikel 7. Donateurs
7.1. Donateurs zijn zij, die door het bestuur als donateur zijn toegelaten.
7.2. Donateurs hebben toegang tot de algemene vergadering en mogen daarin niet het woord voeren of stem uitbrengen.
7.3. Het bestuur is bevoegd het donateurschap door schriftelijke opzegging te beëindigen.
7.4. Het bestuur kan besluiten donateurs te verplichten de vereniging een geldelijke bijdrage te verlenen.
7.5. Het bestuur kan besluiten aan donateurs informatie van de vereniging te verstrekken.
Artikel 8. Bestuur
8.1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit ten minste twee (2) en ten hoogste vijf (5) bestuursleden. De algemene vergadering stelt – met inachtneming van het in de vorige zin bepaalde – het aantal bestuursleden vast.
8.2. De bestuursleden worden benoemd door de algemene vergadering, voor een periode van ten hoogste drie jaar.
Elk bestuurslid is ten hoogste twee maal herbenoembaar.
Het bestuur stelt een rooster van aftreden op. Wie in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster van aftreden de plaats van zijn voorganger in.
8.3. De bestuursleden worden benoemd uit de leden.
8.4. In geval van een vacature in het bestuur kunnen leden, tot ten hoogste twee weken voor de datum van een algemene vergadering, kandidaten voor benoeming als bestuurslid voordragen door inlevering van een schriftelijke aanbeveling vergezeld van een bereidverklaring van de kandidaat gestelde persoon.
8.5. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Een persoon kan meerdere functies vervullen.
8.6. Indien het aantal bestuursleden beneden het in lid 1 vermelde minimum is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een algemene vergadering te beleggen waarin de voorziening in de open plaats of de open plaatsen aan de orde komt.
8.7. De bestuursleden genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. De bestuursleden hebben recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
Artikel 9. Einde bestuurslidmaatschap, schorsing, periodiek aftreden
9.1. Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene vergadering worden geschorst of ontslagen. Het besluit tot schorsing of ontslag wordt genomen met een meerderheid van ten minste twee/derden van de uitgebrachte stemmen.
Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
9.2. Het bestuurslidmaatschap van een bestuurslid eindigt voorts:
- door het verloop van de termijn van benoeming van dat bestuurslid;
- bij het einde van het lidmaatschap van de vereniging van het bestuurslid;
- door diens overlijden;
- wanneer het bestuurslid het vrije beheer over zijn vermogen verliest;
- door diens vrijwillig aftreden (bedanken), al dan niet volgens het rooster van aftreden
Artikel 10. Bestuursvergaderingen en bestuursbesluiten
10.1. De bestuursvergaderingen worden gehouden in de plaats als bij de oproeping bepaald.
10.2. Ieder kalenderkwartaal wordt ten minste één bestuursvergadering gehouden. Vergaderingen worden voorts gehouden wanneer de voorzitter van het bestuur of ten minste twee van de andere bestuursleden dit wenselijk achten.
10.3. Van het verhandelde in elke vergadering van het bestuur worden door de secretaris notulen opgemaakt, die ter vaststelling in de eerstvolgende bestuursvergadering worden vastgesteld dan wel schriftelijk worden vastgesteld met instemming van alle bestuursleden. Vastgestelde notulen worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend.
10.4. Het bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen mits alle bestuursleden deelnemen aan de besluitvorming.
10.5. Een bestuurslid neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming indien hij daarbij een tegenstrijdig belang heeft. Wanneer hierdoor geen bestuursbesluit kan worden genomen, wordt het besluit genomen door de algemene vergadering.
10.6. Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regels over de vergaderingen van en de besluitvorming door het bestuur worden gegeven.
Artikel 11. Bestuursbevoegdheid
11.1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.
11.2. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen.
11.3. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.
Artikel 12. Vertegenwoordiging
12.1. De vereniging wordt vertegenwoordigd door:
- hetzij het bestuur;
- hetzij twee van de bestuursleden die de functie van voorzitter, secretaris of penningmeester hebben, gezamenlijk handelend.
12.2. Het bestuur is bevoegd een schriftelijke volmacht te verlenen aan één of meer bestuursleden, alsook aan derden, om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
12.3. Indien en zolang de wet dit bepaalt kan de algemene vergadering in alle gevallen waarin de vereniging een tegenstrijdig belang heeft met één of meer bestuursleden, één of meer personen aanwijzen om de vereniging te vertegenwoordigen.
Artikel 13. Boekjaar, bestuursverslag, rekening en verantwoording
13.1. Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar.
13.2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging en van alles betreffende de werkzaamheden van de vereniging, naar de eisen die voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de vereniging kunnen worden gekend.
13.3. Het bestuur brengt op een algemene vergadering binnen vier maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, een bestuursverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en doet, onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur. De stukken worden ondertekend door alle bestuursleden; ontbreekt de handtekening van één of meer bestuursleden, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt. Na verloop van de termijn kan ieder lid van de gezamenlijke bestuursleden in rechte vorderen dat zij deze verplichtingen nakomen.
13.4. Indien ten aanzien van de getrouwheid van de stukken aan de algemene vergadering geen verklaring van een accountant als bedoeld in artikel 2:393 lid 1 Burgerlijk Wetboek wordt overlegd, benoemt de algemene vergadering jaarlijks uit de leden een commissie van ten minste twee personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Deze commissie onderzoekt de in lid 3 genoemde stukken en brengt aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. Vereist het onderzoek van deze stukken bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan deze commissie zich door een deskundige doen bijstaan. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage van de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging voor raadpleging beschikbaar te stellen. De last van de commissie kan te allen tijde door de algemene vergadering worden herroepen door de benoeming van een andere commissie.
13.5. Het bestuur is verplicht de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging gedurende zeven jaren te bewaren.
Artikel 14. Algemene vergaderingen, oproeping
14.1. Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan het bestuur zijn opgedragen.
14.2. Jaarlijks, uiterlijk vier maanden na afloop van het verenigingsjaar, wordt een algemene vergadering – de jaarvergadering – gehouden.
In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:
- vaststellen notulen vorige algemene vergadering;
- het bestuursverslag en de jaarrekening bedoeld in artikel 13;
- het verlenen van decharge aan bestuursleden;
- vaststelling van de hoogte van de financiële bijdrage van leden en donateurs;
- voorziening in eventuele vacatures van het bestuur of kascommissie; en
- andere voorstellen van het bestuur of de leden, aangekondigd bij de oproeping voor de vergadering.
14.3. Andere algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls als het bestuur dit wenselijk oordeelt.
14.4. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van één/tiende deel van de stemmen in de algemene vergadering verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek. Indien aan het verzoek binnen vier weken geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan door oproeping overeenkomstig het hierna bepaalde.
14.5. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur, onverminderd het in het vorige lid bepaalde. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van de leden volgens het ledenregister bedoeld in artikel 4.5. De termijn voor de oproeping bedraagt ten minste zeven dagen.
14.6. De oproeping bevat de tijd en plaats van de vergadering en de agenda.
Artikel 15. Besluitvorming algemene vergadering
15.1. De algemene vergaderingen worden geleid door de voorzitter van de vereniging of zijn plaatsvervanger. Ontbreekt de voorzitter of zijn plaatsvervanger, dan treedt één van de andere bestuursleden door het bestuur aan te wijzen als voorzitter op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voorziet de vergadering daarin zelf.
Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris of een ander door de voorzitter daartoe aangewezen persoon notulen gemaakt.
15.2. Ieder lid van de vereniging dat niet geschorst is, heeft één stem. Bestuursleden hebben als zodanig een raadgevende stem.
15.3. Een lid kan zijn stem door een schriftelijk daartoe gevolmachtigd ander lid laten uitbrengen.
15.4. Voor zover de wet of deze statuten niet anders bepalen, worden alle besluiten van de algemene vergadering genomen met een meerderheid van ten minste zestig procent (60%) van de uitgebrachte stemmen.
15.5. Ongeldig uitgebrachte en blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht.
15.6. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
15.7. Alle stemmingen geschieden mondeling, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht of één van de stemgerechtigden dat vóór de stemming verlangt. Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende gesloten briefjes. Besluitvorming bij acclamatie is mogelijk, tenzij een stemgerechtigde hoofdelijke stemming verlangt.
15.8. Indien bij een verkiezing van personen niemand de volstrekte meerderheid heeft verkregen, heeft een tweede stemming plaats. Indien bij de tweede stemming de stemmen staken dan beslist het lot wie is gekozen.
Artikel 16. Statutenwijziging
16.1. De statuten kunnen worden gewijzigd bij besluit van de algemene vergadering, genomen met ten minste twee/derden van de uitgebrachte stemmen.
16.2. Zij die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten veertien dagen vóór de dag van de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, schriftelijk toesturen aan de leden of op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden. Bovendien wordt op verzoek een afschrift als hiervoor bedoeld aan de leden toegezonden.
16.3. Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van de akte is ieder bestuurslid bevoegd.
Artikel 17. Ontbinding
17.1 De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het bepaalde in artikel 16.1 en 16.2 is van overeenkomstige toepassing.
17.2. De algemene vergadering stelt bij haar in het vorige lid bedoelde besluit de bestemming vast voor het batig saldo, en wel een algemeen nut beogende instelling met een doel zoveel mogelijk in overeenstemming met het doel van de vereniging.
17.3. De vereffening geschiedt door het bestuur.
17.4. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten zoveel mogelijk van kracht.
17.5. In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan, moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden “in liquidatie”.
17.6. De vereffening eindigt op het tijdstip waarop geen aan de vereffenaar bekende baten meer aanwezig zijn.
17.7. De boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging moeten worden bewaard gedurende zeven jaren na afloop van de vereffening. Bewaarder is degene die door de vereffenaars als zodanig is aangewezen.
Artikel 18. Reglementen
18.1. De algemene vergadering kan een of meer reglementen vaststellen.
18.2. Een reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat, noch met de statuten.
Artikel 19. Overgangsbepaling
19.1. Het eerste boekjaar eindigt op eenendertig december tweeduizend zeventien.
Slotverklaring
Tenslotte verklaren de comparanten:
Benoeming eerste leden en bestuursleden. Voor de eerste maal worden tot eerste leden en bestuursleden van de vereniging benoemd:
- mevrouw Sluiman, voornoemd, in de functie van voorzitter;
- de heer Wissingh, voornoemd, in de functie van secretaris;
- mevrouw Coopmans, voornoemd, in de functie van penningmeester;
- mevrouw Oostindie, voornoemd, in de functie van bestuurslid; en
- mevrouw Rip, voornoemd, in de functie van bestuurslid.
SLOT
De bij deze akte betrokken comparanten zijn mij, notaris, bekend.
WAARVAN AKTE
wordt verleden te Steenwijkerland op de datum als in het hoofd van deze akte is vermeld.
Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte en het geven van een toelichting daarop aan de comparanten, hebben dezen verklaard van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en met beperkte voorlezing in te stemmen.
Na beperkte voorlezing overeenkomstig de wet is deze akte door de comparanten en door mij, notaris, ondertekend.